Temperatur: Vilken temperatur behöver jag för att lagra fatöl på?
 
Temperaturen är den överlägset viktigaste frågan när det gäller servering fat fatöl. Nästan alla fatölsproblem är temperatur relaterade.
  
Öl bryggt i USA är inte pastöriserad, så det måste hållas kallt. Temperaturen för icke-pastöriserad Ale & Lager typ öl måste hållas mellan 2-3 °C
  
Temperaturer ens en halv grad över 3°C kan att orsaka att det blir skum och kanske till och med sur och grumlig öl. När temperaturen stiger över 10°C kan bakterietillväxt snabbt börja förstöra smaken. Enkelt uttryckt kan fatöls lagring jämföras med mjölk lagring: "om det inte förvaras kallt, kommer det att förstöras."

Att tänka på:

Lufttemperaturen i kylskåpet kan variera kraftigt när dörren öppnas.

Därför är det viktigt att kontrollera den "flytande" Temperaturen på öl snarare än luftens temperatur i kylen.

Den ideala metoden för att övervaka vätsketemperatur (inuti fatet) sker med hjälp av en flytande termometer. Sådana termometrar är inneslutna i ett hölje fyllt med vätska, vilket ger en konstant noggrann läsning av vätskan (öl), temperaturen i kylskåpet.
 
En annan metod för att övervaka vätsketemperatur (öl inne i fatet) är att sätta ett glas vatten i kylen med en termometer i den. Låt vattnet för kylas i 24 timmar, då kommer du få en exakt uppfattning om den "flytande" temperaturen.
  
För att kontrollera temperaturen dispens, helt enkelt hälla öl i ett glas och använda en termometer för att läsa av temperaturen - i ett lämpligt system kommer detta att matcha vätskans temperatur inuti kegerator.

Om en walk-in kylare används för lagring av fatölet, försök att begränsa trafiken in och ut. Om detta inte kan förhindras, är det rekommenderat att installera flexibla gardiner i plast eller en elektrisk luftridå för att förhindra kall luft från att gå förlorad när dörren öppnas.



Tryck: Vilket tryck behöver jag ställa CO2-regulatorn?

När man skall servera fatöl är målet att hålla CO2-nivån som anges från bryggeriet. Varje förändring av CO2-nivå kommer att förändra smaken, upphällningsegenskaper och uteendet på ölet.

Om du är osäker på vad det rekommenderade CO2 trycket är för ölen du skall servera är helt enkelt att höra med företaget du köper dina fat från. Om de inte vet, kan de snabbt göra samtal till bryggeriet för att ta reda på denna information till dig.

Eftersom det finns bokstavligen tiotusentals bryggerier och märken av fatöl tillgängliga är det helt enkelt inte möjligt för oss på öltappen.se att upprätthålla en lista över lämpliga CO2 tryck på alla märken av fatöl.

Om du serverar fatöl med för lågt CO2 tryck kommer kolsyran i ölet att bryta ut. Inledningsvis kommer detta att leda till att små bubblor av utbrutit CO2 flyta upp i ölet och i slangen vilket leder till skummande öl.

Om du serverar fatöl med för högt tryck  kommer kolsyran att absorberas i ölet. Inledningsvis kommer detta inte orsaka några problem, men med tiden kommer att det resultera i övertryck-skummande öl.


Rengöring: Måste jag rengöra utrustningen och hur ofta?

Regelbunden rengöring av kran, slang och fatkoppling är oerhört viktigt. Om detta inte utförs kommer ölet skumma. Dessutom kommer bakterier, jäst, mögel och ölsten bygga upp och snabbt försämra kvaliteten på ditt fatöl. Några minuters regelbunden rengöring kommer vara till stor hjälp när du vill servera ett gott fatöl!

 Den enkla processen att rengöra ditt system fatöl tar bara några minuter och är enkelt genom att använda antingen en handpumpande rengöringsflaska eller tryck rengöringsflaska.

Denna process innebär att pumpa vatten blandat med rengöringsmedel i ölslangen. Låta rengöringsmedlet stanna i systemet den tid som är föreskrivet av tillverkaren. Därefter ingående spola ölslangen med vatten för att avlägsna alla spår av kemiska medel.

Den sisa steget är att blöta ner fatkoppling och kran i vatten med rengöringsmedel och sedan borsta dem rena med en rengöringsborste och skölja dem rena med vatten.

Se också till att fatkopplingens tätning är okej, fetta eventuellt in den. O-ringar i systemet måste bytas ibland. Axlar i kran måste ses över med jämna mellanrum.

För hushåll, bör rengöring ske minst varannan vecka. Normal rengöring är viktigt att bibehålla kvaliteten och frisk smak fatöl har att erbjuda.

För kommersiella tillämpningar, bör rengöring ske minst varannan vecka eller efter bryggeriets rekommendationer och / eller riktlinjerna. 




OBSERVERA: fatöl system bör endast rengöras med rengöringsmedel kemikalier som tillverkas speciellt för öl linje rengöring.

Och för säkerhet är det mycket viktigt att alla riktningar på dessa rengöringskemikalier följas helt.


© BEERSYSTEMS SWEDEN AB 2019